Składniki:
2 główki kapusty, 3 szklanki kaszy jęczmiennej średniej, 1 szklanka ryżu białego, 0,7 kg słoniny, 0,7 kg boczku wędzonego, 0,7 kg mięsa mielonego, 2 kostki rosołowe, 2 średnie cebule, 3 jajka.
Wykonanie:
Kapustę sparzyć, do garnka wlać 10 szklanek wody i zagotować. Wsypać 3 szklanki kaszy jęczmiennej i gotować na małym ogniu 15-20 minut. Następnie do gotującej kaszy wsypać 1 szklankę ryżu. Gotować całość 10 minut. Garnek zawinąć w koc do następnego dnia. Słoninę podsmażyć, wrzucić pokrojony w kostkę boczek i pokrojoną w kostkę cebulę. Część wytopionych skwarków odstawić do okraszenia potrawy, pozostałą ilość wlać do kaszy i przestudzić. Do przestudzonej kaszy włożyć surowe mięso mielone. Dodać kostki bulionowe i 3 całe jaja. Całość wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Na dno garnka położyć małe liście kapusty. Farsz zawijać w liście. Układać zawinięte cfanioki w garnku i gotować 20-25 minut na małym ogniu.
/RB/