Podczas dożynek gminnych w Wałkonowach Dolnych wystąpił zespół ludowy Złoty Kłos z Secemina.

Dożynki gminne w Wałkonowach Dolnych. Najpiękniejszy wieniec z Secemina (wideo)

Wieniec wykonany przez sołectwo Secemin zajął pierwsze miejsce podczas gminnych dożynek w Wałkonowach Dolnych. Będzie reprezentował gminę na powiatowym święcie plonów w gminie Krasocin.

Secemińskie dożynki rozpoczęły się mszą świętą koncelebrowaną w miejscowej kaplicy, którą sprawowało czterech księży na czele z proboszczem parafii Czarnca, księdzem Wiesławem Balcem.

Następnie korowód dożynkowy ze śpiewem na ustach wyruszył udekorowaną ulicą  na plac przy remizie strażackiej. Tutaj odbyła się część obrzędowa święta rolników. Starostowie dożynkowi: Małgorzata Żesławska – sołtys Krzepina oraz Leszek Grzybek z Lipin przekazali chleb gospodarzowi gminy - wójtowi Tadeuszowi Piekarskiemu.

Kolejnym punktem obchodów święta plonów było przekazanie wieńców dożynkowych na ręce władz samorządowych. Wieńce przygotowały sołectwa: Brzozowa, Psary, Secemin, Wałkonowy Dolne, Górne i Żelisławiczki.  

Przy okazji rozstrzygnięto konkurs na najpiękniejszy wieniec. Wygrało dzieło sołectwa Secemin, którego twórcy otrzymali w nagrodę bon pieniężny o wartości 400 złotych. Również pozostałe wieńce zostały nagrodzone – ich wykonawcy otrzymali po 300 złotych za udział.

Po części obrzędowej rozpoczęła się część artystyczna, podczas której wystąpiły lokalne zespoły ludowe: Cyraneczka z Psar, Złoty Kłos z Secemina oraz Brzozowianki z Brzozowy. W występie solowym zaprezentowała się Krystyna Jarocka z Sosnowca.

Gwiazdą secemińskich dożynek był zespół disco polo Goran z Radomia. Po tym koncercie rozpoczęła się dyskoteka pod gwiazdami, którą poprowadził didżej Mikołaj z gminy Secemin.

Podczas niedzielnej imprezy w Wałkonowach nie brakowało atrakcji dla uczestników. Był darmowy plac zabaw dla dzieci oraz loteria fantowa przygotowana rzez Stowarzyszenie Inicjatyw Spinacz z Secemina, gdzie główną nagrodą był wielofunkcyjny robot kuchenny.

Na stoiskach można było skosztować lokalnych smakołyków w postaci chleba ze smalcem i ogórkiem kiszonym, pasztetu czy placka drożdżowego.

/RB/