Dżem z szyszek sosny z Bebelna najlepszy w wojewódzkim konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów
Dżem z szyszek sosny autorstwa Beaty Kozieł z Koła Gospodyń Wiejskich Bebelanki w Bebelnie zajął pierwsze miejsce w finale wojewódzkim 23. edycji ogólnopolskiego konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów w kategorii „przetwory”, który odbył się 26 maja w Parku Etnograficznym w Tokarni. Wyróżniono też kiełbasę bebelską.
W konkursie wzięły udział 32 potrawy, które rywalizowały w 11 kategoriach. Jury przyznało 6 pierwszych nagród (jedną z nich otrzymało KGW Bebelno za dżem z szyszek) i 8 wyróżnień (w tym również dla gospodyń z Bebelna za kiełbasę wiejską).
Przepis na zwycięski dżem z szyszek sosnowych z Bebelna, który – jak się okazuje ma również wyjątkowe właściwości zdrowotne – znajdzie się w najnowszym wydaniu „Mojej gazety lokalnej”, która już na dniach.
/RB/