Beata Kozieł z Koła Gospodyń Wiejskich w Bebelnie na stoisku ze swoim dżemem z szyszek sosnowych w Parku Etnograficznym w Tokarni (fot. KGW Bebelno).

Dżem z szyszek sosny z Bebelna najlepszy w wojewódzkim konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów

Dżem z szyszek sosny autorstwa Beaty Kozieł z Koła Gospodyń Wiejskich Bebelanki w Bebelnie zajął pierwsze miejsce w finale wojewódzkim 23. edycji ogólnopolskiego konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów w kategorii „przetwory”, który odbył się 26 maja w Parku Etnograficznym w Tokarni. Wyróżniono też kiełbasę bebelską.

W konkursie wzięły udział 32 potrawy, które rywalizowały w 11 kategoriach. Jury przyznało 6 pierwszych nagród (jedną z nich otrzymało KGW Bebelno za dżem z szyszek) i 8 wyróżnień (w tym również dla gospodyń z Bebelna za kiełbasę wiejską).

Przepis na zwycięski dżem z szyszek sosnowych z Bebelna, który – jak się okazuje ma również wyjątkowe właściwości zdrowotne – znajdzie się w najnowszym wydaniu „Mojej gazety lokalnej”, która już na dniach.

/RB/

UDOSTĘPNIJ