Szefowa KGW Bieganów Elżbieta Lubaś prezentuje swoje faworki.

Faworki biegańskie na tłusty czwartek – przepis Elżbiety Lubaś, przewodniczącej Koła Gospodyń Wiejskich w Bieganowie

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej (300g), 4 żółtka, 1 łyżka spirytusu lub ocet 6%, 1/2 łyżeczki cukru, 1/2 łyżeczki soli, 5 łyżek gęstej śmietany, olej do smażenia, cukier puder do posypania.
Wykonanie:
Na początku wymieszać mąkę z cukrem i solą. Dodać żółtka, spirytus i śmietanę. Zagnieść na jednolitą masę. Następnie przełożyć ciasto na blat i zbić drewnianym wałkiem (około 10-15 razy). Należy uderzać wałkiem w ciasto, rozpłaszczając je, po czym ponownie zwinąć i znów zbijać wałkiem. Dzięki zbijaniu ciasto będzie jednolite i elastyczne, a po usmażeniu kruche, z dużą ilością bąbelków. Następnie ciasto należy rozwałkować porcjami cieniutko na blacie, oprószyć lekko mąką i pokroić na paski szerokości około 3-4 centymetrów, następnie na prostokąty lub równoległoboki o długości 9-10 centymetrów. Każdy kawałek naciąć w środku i przez powstały otwór przeciągnąć jeden koniec. Faworki smażyć na rozgrzanym tłuszczu/oleju z obu stron na złoty kolor. Wyjmować łyżka cedzakową. Gdy ostygną, posypać cukrem pudrem.

/RB/

Koło Gospodyń Wiejskich w Bieganowie to bardzo ambitne stowarzyszenie w gminie Radków.
UDOSTĘPNIJ