KGW Komparzów: (od lewej) Julianna Fornal, Anna Stypka, Barbara Dziedzic, Henryka Giec, Beata Walasek i Renata Pikulska.

Gołąbki po komparsku – przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Komparzowa

Składniki:
1 główka kapusty, 15 dag. kaszy jęczmiennej, 6 dag. grzybów suszonych, 2 cebule, 6 dag. masła, 1 łyżka mąki, 0,5 l. bulionu, sól i pieprz.
Wykonanie:
Kapustę sparzyć, oddzielić liście. Grzyby opłukać, gotować z cebulą, następnie rozdrobnić. Ugotować kaszę. Cebulę zeszklić na maśle. Następnie połączyć wszystkie składniki i doprawić do smaku. Na liście nakładać farsz, zwijać w rulon, obtoczyć w mące i obsmażyć na maśle. Gołąbki układać w rondlu, zalać bulionem i dusić ok. 30 min. Potrawę podawać na gorąco jako samodzielne danie.
Renata Pikulska - przewodnicząca KGW Komparzów prezentuje gołąbki po komparsku.