Skociszewianki z pstrągami: (od lewej) Dorota Szałowska, Dorota Palimąka i Edyta Mulczyk.

Grillowany pstrąg z Nidy – przepis KGW Skociszewianki ze Skociszew

Składniki:
2 pstrągi, oliwa z oliwek, 2 cebule, pęczek pietruszki, przyprawy (sól, pieprz cytrynowy, czosnek granulowany).
Wykonanie: 
Wypatroszoną i wyczyszczoną rybę (z głową i ogonem) przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem oraz smarujemy oliwą z oliwek. Wkładamy do lodówki na 12 godzin. Następnie schłodzoną rybę faszerujemy posoloną cebulką i pietruszką, po czym umieszczamy na rozpalonym grillu. Grillujemy na małym ogniu na tackach aluminiowych 20-30 minut, przewracając pstrąga co kilka minut na drugą stronę, żeby się nie przypalił. Rybę podajemy z plasterkiem cytryny.

/RB/

Koło Gospodyń Wiejskich ze Skociszew zaprezentowało grillowanego pstrąga podczas ostatniego konkursu kulinarnego we Włoszczowie.