Karczek na kapuście – przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Brześcia w gminie Radków
Składniki:
1 kg karczku, 1 kg kapusty kiszonej, 2 jabłka, 6 plastrów ananasa; marynata do karczku: 2 łyżki musztardy miodowej, 1 łyżeczka kolendry, 2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej, czosnek granulowany, liść laurowy, ziele angielskie, 1 łyżeczka soli, pieprzu i majeranku.
Przygotowanie:
Karczek kroimy na plastry 1-1,5cm i zaprawiamy z obu stron marynatą, odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Kapustę układamy w rękaw, dodajemy 5-6 ziarenek ziela angielskiego i 3 liście laurowe oraz pokrojony ananas. Układamy karczek obok karczku (plastry), jabłka pokrojone w ósemkę kładziemy na kapuście obok mięsa. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 2 godziny.
/RB/
