Ewa Napora - znana artystka z gminy Secemin prezentuje swoją potrawę.

Karczek pieczony z surówką z kiszonej kapusty – przepis Ewy Napory z Kluczyc

Składniki:
1,5 kg karczku, 1 kg ziemniaków, 2 łyżki smalcu, 2 ząbki czosnku, kilka grzybków ugotowanych, 2 sztuki marchwi, cebuli i papryki, przyprawy (sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, zioła prowansalskie).
Wykonanie:
Karczek obtoczyć dzień wcześniej w przyprawach i pozostawić na 24 godziny. Ziemniaki pokroić w plastry, dodać warzywa (marchew, cebulę, paprykę, ząbek czosnku i grzybki) i wymieszać to wszystko w misce. Przyprawione ziemniaki i warzywa ułożyć w brytfance w worku do pieczenia, który po rogach należy związać gumką lub sznurkiem. Piec 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 180 stopni C, często sprawdzając w piekarniku. Podawać z surówką z kapusty kiszonej (0,5 kg kapusty, 1 marchew, 1 cebula, 3 łyżki oleju, pół łyżeczki kwasku cytrynowego – wszystko wymieszane razem).