Składniki:
ciasto: 1/2 kg mąki pszennej, 1 margaryna, 10 dkg cukru, 10 dkg drożdży, 1 cukier waniliowy, 5 jajek (2 całe + 3 żółtka), 3 łyżki kwaśnej śmietany;
masa makowa: 1/2 kg maku (sparzyć i skręcić 2 razy), 5 dkg masła, 30 dkg cukru, 1 zapach migdałowy, 2 całe jajka + 3 żółtka, 2 starte jabłka (cukier utrzeć z jajkami i połączyć z resztą składników).
Wykonanie:
Mąkę posiekać z margaryną, drożdże roztrzepać ze śmietaną, dodać do mąki razem z pozostałymi składnikami i wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na trzy części i nakładać na przemian - na jedną kłaść mak, przełożyć następną warstwą ciasta, znów mak i ciasto. Warstwy przed nałożeniem posmarować białkiem. Przygotowane ciasto można zostawić na noc w brytfance do wyrośnięcia i upiec rano. Piec 60 minut w temp. 180ºC.
/RB/