Ania Tkacz ze Skorkowa prezentuje swoją potrawę.
JedzenieKrasocin

Miruna z cebulą i żurawiną – przepis Ani Tkacz z Koła Gospodyń Wiejskich Skorkowianki w Skorkowie

Składniki: 
600g miruny, 2 jajka, 1 szklanka bułki tartej, przyprawa do ryb, 2 łyżki mąki, 3 cebule, 100g suszonej żurawiny, sól, pieprz, masło klarowane do smażenia, natka pietruszki.
Wykonanie: 
Żurawinę zalać gorącą, ale nie wrzącą wodą na 15 minut i odcedzić. Cebulę pokroić w piórka. Rybę pokroić na mniejsze kawałki. Posypać solą i pieprzem. Kolejno każdy kawałek ryby obtoczyć w mące, jajku, a na końcu w bułce tartej z dodatkiem przyprawy do ryb. Na patelni rozgrzać masło klarowane. Smażyć kilka minut na małym ogniu, z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu ryby na tej samej patelni podsmażyć cebulkę. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego rybę, cebulę i żurawinę. Wstawić do piekarnika na 20 minut i piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Na koniec posypać natką pietruszki do dekoracji. Najlepiej podawać z ziemniakami i z sosem czosnkowym.

/RB/

Smażona miruna z cebulą i żurawiną.
Udostępnij artykuł: