Ewa Napora z Kluczyc.

Mortadelowe zawijańce – przepis Ewy Napory z Kluczyc

Składniki:
25 dag mortadeli, 25 dag wędzonego boczku, 2 łyżki musztardy, 1 czerwona papryka, 1 zielona papryka, 2 jajka, 10 łyżek bułki tartej, 3 łyżki chrzanu, 7 łyżek śmietany, cukier, sól, olej, ząbek czosnku, 6 plastrów żółtego sera gouda, 2 łyżki orzechów włoskich, 3 jabłka, 2 łyżeczki papryki słodkiej.
Wykonanie:
Mortadelę i boczek pokroić w plastry, nałożyć plastry mortadeli na plastry boczku. Śmietanę, sól, cukier i paprykę słodką wymieszać razem i posmarować mortadelę, położyć paprykę czerwoną i zieloną pokrojoną w kostkę, pokrojony czosnek, jabłko i plaster żółtego sera. Chrzan i musztardę wymieszać i posmarować plastry żółtego sera, wszystko razem zwinąć. Zawijańce panierować w roztrzepanych jajkach, obtoczyć w bułce tartej i smażyć w gorącym oleju w głębokim garnku na złocisty kolor. Podawać z pieczywem lub do obiadu.