Monika Wyrwał z Komornik prezentuje swój nadziany naleśnik.

Nadziany naleśnik – przepis Moniki Wyrwał, prezes Stowarzyszenia „Nad Czarną” w Komornikach

Składniki: 
Ciasto na naleśniki: 2 jajka, pół litra mleka, pół kilo mąki, nadzienie z mięsa, udziec z indyka bądź inne mięso drobiowe, sól, pieprz, przyprawa kebab, olej do smażenia.
Wykonanie:
Z podanych składników robimy ciasto na naleśniki - najlepiej piec je na dużej patelni na samym końcu, aby naleśniki były ciepłe podczas podawania. Wcześniej przygotowujemy nadzienie - oddzielamy mięso od kości, kroimy w kostkę, smażymy na patelni z dodatkiem przypraw (mięso nie powinno być suche).
Na usmażonego naleśnika kładziemy porcję mięsa, polewamy wcześniej przygotowanym sosem czosnkowym i składamy naleśnika na pół. Naleśniki podajemy najlepiej z sałatką wiosenną, którą układamy na drugiej połowie talerza.
Sałatkę przygotowujemy z sałaty lodowej bądź masłowej, pomidorów, ogórków kiszonych, rzodkiewki, papryki czerwonej, sosu koperkowo-ziołowego, oliwy z oliwek, sosu czosnkowego, małego jogurtu naturalnego, łyżki majonezu, ząbka czosnku, z dodatkiem soli i pieprzu. Pokrojone w kostkę lub paski warzywa polewamy sosem koperkowo-ziołowym. Na koniec mieszamy ze sobą wszystkie składniki.

/RB/

Członkowie Stowarzyszenia "Nad Czarną" w Komornikach ze swoją lokalną potrawą.