Pasztet z selera
Składniki:
1 kg selera,1 marchewka, 6 jajek, 6 ząbków czosnku, 2 duże cebule, 1 szklanka bułki tartej, 1 łyżeczka żelatyny, sól i pieprz.
Wykonanie:
Seler i marchewkę ugotować. Po wystygnięciu skręcić i dodać 6 jajek. Czosnek i cebulę zetrzeć na tarce. Na koniec dodać pozostałe składniki, wymieszać i uformować w foremce. Piec w piekarniku około 1 godzinę w temperaturze 170 stopni.
Sok z pokrzywy
Składniki:
60 czubków pokrzywy (zerwanych w maju przed kwitnieniem), 3 cytryny, 1 kg cukru.
Wykonanie:
Pokrzywę umyć i zalać 3 litrami wody. Dodać 3 cytryny pokrojone w plastry ze skórką. Odstawić na 24 godziny. Następnie odcedzić i sok zagotować z cukrem, po czym przelać do słoiczków.