Irena Rusin z pieczonymi pierogami.

Pieczone pierogi z grzybami, kapustą i mięsem – przepis Ireny Rusin z Moskorzewa

Irena Rusin ze Stowarzyszenia Wielu Pokoleń Jesteśmy Solą Tej Ziemi w Moskorzewie prezentuje przepis na pieczone pierogi z grzybami, kapustą i mięsem, z których słynie gmina Moskorzew, organizująca co roku w maju Święto Pieroga.

Składniki:
500g kapusty kiszonej, 300g mięsa mielonego, 300g grzybów suszonych, 400g mąki pszennej (2,5 szklanki), 1 margaryna, 50g drożdży, 3 łyżki stołowe śmietany kwaśnej, 1 całe jajko oraz 2 żółtka, sól, pieprz prawdziwy i ziołowy, 2 duże cebule, 2 łyżki przyprawy do grilla, kminek.
Wykonanie:
Mąkę przesiewany na stolnicę i dodajemy margarynę, odrobinę soli i jajka. Drożdże rozrabiamy ze śmietaną i wyrabiamy ciasto, które dobrze wałkujemy (ciasto powinno mieć grubość 3-4 mm, gdyby było zbyt twarde – dodajemy trochę śmietany).
Kiszoną kapustę gotujemy do miękkości, odciskamy i skręcamy w maszynce (sitko musi mieć duże oczka). Grzyby wcześniej namoczone i ugotowane oraz mięso mielimy w maszynce o drobnych oczkach. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Pokrojoną cebulę zasmażamy na złoty kolor i dodajemy do farszu. Następnie farsz do pierogów przesmażamy z tłuszczem i schładzamy go.
Z rozwałkowanego ciasta grubości 3-4 mm wycinamy koła o średnicy 8-10 cm, nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy tworząc tzw. „warkoczyk”. Pierogi smarujemy żółtkiem roztrzepanym z wodą, posypujemy przyprawą z grilla i delikatnie kminkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni przez 20 minut. Pierogi muszą osiągnąć złoty kolor. Można spożywać je na zimno i ciepło, popijając czerwonym barszczem.
Tak wyglądają pyszne pieczone pierogi z Moskorzewa.