Pierogi z lat młodości prezentują: (od lewej) Janina Stolarczyk (78 lat), Jadwiga Boruszka (87 l.) i Danuta Marcinkowska (72 l.).
JedzenieKrasocin

Pierogi z kapustą i grzybami – przepis Stowarzyszenia Gospodyń z Własnej Woli w Woli Świdzińskiej

Składniki:
Ciasto: 1 kg mąki, 1 jajko, ciepła woda (ile mąka zabierze), olej, sól; farsz: kapusta kiszona (około 2 kg), grzyby suszone mieszane (20 dag), grzyby świeże (mogą być mrożone), cebula podsmażona na maśle, sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
Zagniatamy ciasto na pierogi. Wszystkie produkty na farsz gotujemy, mielimy i łączymy ze sobą. Lepimy pierogi z farszem. Wrzucamy je do wrzątku i gotujemy 2 minuty do wypłynięcia.

/RB/

Udostępnij artykuł: