Krystyna Kozłowska prezentuje swoje pierogi z kapustą.

Pierogi z mięsem i kapustą – przepis Krystyny Kozłowskiej ze Skorkowa

składniki na ciasto:
mąka - 1 kg
jajko - 1 szt.
olej - 2 łyżki płaskie
woda ciepła - ok.1 szklanka
szczypta soli
Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować na cienkie placki i szklanką wykrawać krążki.

składniki na farsz:

kapusta kwaszona - 1,40 kg
mięso wieprzowe ugotowane - 1 kg
cebula - 3 szt.
wegeta do smaku
sól i pieprz
olej
Kapustę ugotować i cienko poszatkować nożem. Mięso zemleć w maszynce. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na oleju. Cebulę, kapustę, mięso dokładnie razem wymieszać, dodać sól, wegetę i pieprz, wymieszać. Gotowy farsz nakładać na środek krążka, zlepiać pierogi. Pierogi gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie około 4 minuty.
Krystyna Kozłowska – przewodnicząca KGW Skorków ze swoimi pierogami.
UDOSTĘPNIJ