Pierogi prezentują: (od lewej) Aleksandra Klimczyk, jej syn Natan oraz Anna Gągorowska, przewodnicząca KGW Karolinów.
JedzenieKrasocin

Pierogi z pieczarkami i kaszą jęczmienną – przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Karolinowa

Składniki: 
Farsz: 500g pieczarek, 150g cebuli (ok. 2 średnie główki), 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, olej do smażenia, 100g kaszy jęczmiennej (1 torebka); ciasto: 560g mąki pszennej, 250g ciepłej wody, 1 jajko, 25g miękkiego masła, szczypta kurkumy.
Wykonanie:
Farsz: czyste pieczarki (mogą być ze skórką) pokroić drobno, podsmażyć na oleju, pod koniec smażenia dodać drobno pokrojoną cebulkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z wcześniej ugotowaną kaszą i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ciasto: do ciepłej wody dodać masło, mąkę, jajko i szczyptę kurkumy. Wyrobić. Na blat posypać mąkę, ułożyć na nim ciasto i rozwałkować na 2-3 mm i wykrawać krążki. Na krążki nakładać po łyżce farszu i lepić pierogi.
Gotować w osolonej wodzie 3-4 minuty do wypłynięcia na powierzchnię. Pierogi można okrasić cebulką zeszkloną na oleju z odrobiną masła.

/RB/

Udostępnij artykuł: