Maria Wesoła prezentuje pierogi przygotowane przez Stowarzyszenie Wielu Pokoleń Jesteśmy Solą Tej Ziemi w Moskorzewie.
JedzenieMoskorzew

Pierogi ze szpinakiem i serem feta – przepis Marii Wesołej ze Stowarzyszenia Wielu Pokoleń Jesteśmy Solą Tej Ziemi w Moskorzewie

Składniki: 
Ciasto: 1 kg mąki, pół litra gorącej wody, 3 łyżki oleju, 3 jajka; farsz: 1 kg szpinaku, 400 g sera feta, 4 ząbki czosnku, 1 cebula, 2 łyżki masła do smażenia, sól, pieprz do smaku.
Wykonanie:
Na patelni rozgrzewamy masło, cebulkę kroimy w kostkę i smażymy na średnim ogniu, aż się zarumieni. Dodajemy przeciśnięty czosnek. Następnie wrzucamy szpinak oczyszczony i obrany z grubych łodyżek. Całość podsmażamy przez około 10 minut. Pod koniec dodajemy pokrojony w kostkę ser feta. Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Farsz studzimy. Wałkujemy wcześniej przygotowane ciasto i wycinamy krążki przy użyciu na przykład szklanki. Nakładamy łyżeczką farsz i zlepiamy brzegi. Gotowe pierożki wrzucamy na wrzątek i gotujemy około 2 minuty do wypłynięcia na wierzch. Podajemy okraszone masłem.

/RB/

Udostępnij artykuł: