Pierożki babci Tekli – przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Komparzowa
Składniki:
550g mąki pszennej, spora szczypta soli, 275g wrzątku, 1 żółtko, 30g masła; farsz: 1 szklanka kaszy jaglanej, 2,5 szklanki tłustego swojskiego mleka, 500g tłustego twarogu, 3 cebule, 4 łyżki masła, sól, biały pieprz.
Przygotowanie:
Kaszę prażymy na patelni z grubym dnem, aby pozbyć się goryczy i nadać jej orzechowego smaku (około 3 minuty), następnie dodajemy mleko, łyżkę masła i sól. Gotujemy pod przykryciem około 18-20 minut (nie mieszamy kaszy). Zostawiamy pod przykryciem około 15-20 minut. Po ostudzeniu dodajemy skarmelizowaną na maśle cebulę. Następnie rozdrabniamy twaróg widelcem i dodajemy do kaszy, dobrze doprawiamy. Lepimy zgrabne pierożki, doprawiamy i podajemy z aromatyczną, rumianą cebulką.
/RB/
Zdobywca 2 miejsce w etapie regionalnym ogólnopolskiego konkursu kulinarnego Bitwa Regionów w Modliszewicach


