Pierożki babci Tekli z Komparzowa na drugim miejscu regionalnego konkursu kulinarnego w Modliszewicach
Pierożki babci Tekli przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich z Komparzowa zajęły drugie miejsce w etapie regionalnym ogólnopolskiego konkursu kulinarnego Bitwa Regionów.
Pierwszy etap tego konkursu dla kół gospodyń wiejskich i stowarzyszeń odbył się 29 czerwca w Modliszewicach. Powiat włoszczowski reprezentowały dwa koła – z Komparzowa i Sułkowa.
Wielki sukces odniosło KGW Komparzów, zdobywając drugie miejsce w powiatach włoszczowskim i koneckim za potrawę regionalną pod nazwą „Pierożki babci Tekli z kaszą jaglaną, twarogiem i aromatyczną cebulką”, która zachwyciła komisję konkursową (przepis zaprezentujemy w najbliższym wydaniu „Mojej gazety lokalnej”).
– Pomysł na pierożki wyklarował się w trakcie rozmów z naszymi babciami i ich wspomnieniami jak to drzewiej bywało – opowiadała sołtys Komparzowa Renata Pikulska, której pomagały w przygotowaniu potrawy, stoiska i wystroju: Maryla Dorożyńska, Anna Stypka, Magdalena Majewska, Beata Walasek, Monika Kryczka, Wioleta Pura i Henryka Giec.
Bitwa Regionów to konkurs organizowany w ramach kampanii #KupujŚwiadomie, którego celem jest promocja lokalnych tradycji kulinarnych, wspieranie działalności kół gospodyń wiejskich oraz zachęcanie do kupowania polskich produktów – zarówno regionalnych, jak i krajowych.
Wydarzenie w Modliszewicach było prawdziwym świętem smaków i tradycji – uczestnicy prezentowali swoje kulinarne umiejętności oraz bogactwo kuchni swoich małych ojczyzn.
Gospodyniom z Komparzowa i Sułkowa pogratulował starosta włoszczowski godnego reprezentowania naszego powiatu.
To piękny dowód na to, że nasze lokalne smaki, tradycje i ogromne zaangażowanie pań z KGW są nie tylko pielęgnowane, ale również coraz częściej zauważane i doceniane. Gratuluję serdecznie tego sukcesu. Jesteśmy z was dumni – powiedział Dariusz Czechowski.
/RB/
