Danuta Wójcik z Występ ze swoim przekładańcem z tarcizny (fot. archiwum prywatne).

Przekładaniec z tarcizny – przepis Danuty Wójcik z Koła Gospodyń Wiejskich w Występach

Składniki (do przygotowania ciasta): mąka pszenna, jajko, szczypta soli, woda, tarcizna ziemniaczana, ziemniaki, cebula duszona, sól, pieprz ziołowy i zioła do smaku.

Wykonanie: 
Zagniatamy ciasto z podanych składników, rozwałkowujemy na placek o grubości 5 milimetrów. Następnie na placek równomiernie nakładamy przygotowaną tarciznę, czyli drobno starte ziemniaki i skrobię - uzyskaną poprzez odciśnięcie ich w woreczku płóciennym. Tarcizna powinna mieć konsystencję ciasta. Placek zwijamy i kroimy skośnie na małe kawałki. Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy przez 15-20 minut. Po wyjęciu z wody polewamy okrasą i dekorujemy ziołami. Tarciznę możemy wzbogacić duszonymi, drobno pokrojonymi prawdziwkami.

/RB/

Pani Danuta prezentuje swoją potrawę (fot. archiwum prywatne).
UDOSTĘPNIJ