Pyza dzika z dzika na kiszonej kapuście – przepis KGW Cieślaneczki z Ciesiel
Składniki:
Farsz: 1,5 kg ziemniaków, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 jajko, 1 płaska łyżeczka soli; mięso: 0,5 kg karczku lub łopatki z dzika, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 150 ml czerwonego wina, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka tymianku,1 liść laurowy, sól, pieprz, olej; kapusta kwaszona.
Wykonanie:
Cebulę podsmażyć na gorącym smalcu do zeszklenia, dodać kapustę kwaszoną, odrobinę kminku, liść laurowy, ziele angielskie i dusić pod przykryciem 30 minut, podlewając wodą. Mięso kroimy w paski, obsmażamy na oleju do lekkiego zrumienienia, dodajemy posiekaną cebulę i dwa ząbki czosnku. Smażymy do zeszklenia, następnie dodajemy wino i przyprawy, odrobinę wody, dusimy wszystko pod przykryciem około 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. Odstawiamy do wystygnięcia, następnie blendujemy mięso. W dalszej kolejności przygotowujemy ciasto na pyzy. W tym celu gotujemy kilogram ziemniaków, tłuczemy tłuczkiem. Pół kilograma ziemniaków (około 6 sztuk) ścieramy na tarce, łączymy dwa rodzaje ziemniaków, dodając 3 łyżki mąki ziemniaczanej i 1 jajko, zagniatamy zwarte ciasto, dzielimy na kawałki, następnie rozcieramy je na dłoni i nakładamy farsz, po czym zaklejamy formując kulki wielkości pączka i układamy na stolnicy. Gotujemy w osolonym wrzątku od 8 do 10 minut, do wypłynięcia pyz. Odsączamy. Na talerz wykładamy na środku 2-3 łyżki kapusty, na środku kapusty umieszczamy pyzę, którą polewamy sosem z duszonego mięsa, dekorujemy według uznania.
/RB/




