Rączkowskie kartacze (goły) – przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Rączek na wyśmienite pyzy
Składniki:
na ciasto: 5 kg ziemniaków startych na tarce o drobnych oczkach, 1,5 kg ugotowanych ziemniaków, sól i pieprz; do farszu: 1kg mięsa mielonego z karczku, bułka czerstwa namoczona w mleku, pieprz, sól, cebula, natka pietruszki, jajko + żółtko, 2 łyżki masła, okrasa, boczek.
Wykonanie:
Nadzienie do pyz: cebulę posiekać drobno i zeszklić ją na rozgrzanym oleju. Następnie mielimy mięso razem z usmażoną cebulą. Do masy mięsnej dodajemy jajko, bułkę wcześniej namoczoną w mleku i odciśniętą, miękkie masło, doprawiamy solą i pieprzem, na koniec dodajemy drobno posiekaną pietruszkę i mieszamy wszystko na jednorodną masę; ciasto na pyzy: starte ziemniaki odstawiamy na 30 minut. Następnie odsączamy masę ziemniaczaną. Płyn, który się zbierze, odstawiamy. Do masy ziemniaczanej dodajemy jajka (jeśli ciasto wydaje się za luźne dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej), dodajemy również skrobię, która powstała na dnie miski z płynem po odciśnięciu startych ziemniaków. Zagniatamy ciasto o zwartej, lecz lepkiej konsystencji. Następnie zwilżonymi wodą dłońmi nabieramy porcję ciasta wielkości czubatej łyżki. Formujemy placuszek. Nakładamy na niego 2 łyżeczki farszu. Zawijamy brzegi i sklejamy dokładnie. Formujemy kulę. Pamiętajmy, że ciasto też lubi pieszczoty:). Tak samo postępujemy z pozostałym ciastem i resztą nadzienia. Pyzy gotujemy w lekko osolonej wodzie na średnim ogniu, aż wypłyną, a następnie jeszcze przez 3 minuty. Ugotowane polewamy przygotowaną wcześniej okrasą z podsmażonego boczku z cebulki. Uwaga! Gwarancją sukcesu ciasta na kluski są sprawdzone krochmalne ziemniaki.
/RB/