Szefowa Koła Gospodyń Wiejskich w Bebelnie Małgorzata Giec prezentuje swoją potrawę.

Rolada serowa z pieczarkami i kurczakiem – przepis Małgorzaty Giec z KGW Bebelno

Składniki:
400g sera żółtego, 4 duże jaja, pół szklanki majonezu, 400g piersi z kurczaka, 2 cebule, 400g pieczarek, sól, pieprz, słodka i ostra papryka, tymianek.
Wykonanie: 
Pierś z kurczaka dzielimy na mniejsze części, rozbijając cienko, jak na kotlety. Posypujemy z każdej strony solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką oraz tymiankiem. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy w pół plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę do zeszklenia, dodajemy pieczarki i smażymy, aż zmiękną i odparuje z nich woda. Doprawiamy. Następnie ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy majonez i starty wcześniej ser. Mieszamy. Następnie prostokątną blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Masę serową przelewamy na blaszkę, wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy około 20 minut. Jeszcze ciepłą roladę przekładamy na blat stołu papierem do góry. Delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia. Na wierzchu układamy piersi z kurczaka, posypujemy pieczarkami i zwijamy ściśle w roladę, zaczynając od krótszego boku. Roladę układamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 20 minut. Po upieczeniu rolady odstawiamy ją na kilka minut, a następnie kroimy w plasterki. Jeżeli chcemy podać ją na zimno w formie przekąski, to kroimy ją, gdy całkowicie wystygnie.
UDOSTĘPNIJ