Składniki:
ok. 500g brokuł
1 opakowanie sera feta
1 puszka kukurydzy
ok. 100g łuskanego słonecznika
sól, 2 szczypty cukru
na sos:
4 łyżki majonezu
1 duży jogurt grecki
2 ząbki czosnku
dekoracja:
pomidorki koktajlowe
ogórek
marchewka
2 goździki
wykałaczki
Przygotowanie:
1. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie z 2 szczyptami cukru, aż zmięknie, ale będzie lekko twardawy. Gotowy przelewamy zimną wodą i dokładnie odsączamy.
2. ser kroimy w kostkę, kukurydzę odsączamy.
3. Słonecznik podprażamy na suchej patelni, aż się lekko zezłoci.
4. Do miski wlewamy jogurt, majonez, dodajemy zmiażdżony czosnek i dokładnie mieszamy.
5. układamy warstwowo następujące składniki: różyczki brokułu, ser feta, polewamy połową sosu, następnie kukurydzę, pozostały sos, całość posypujemy słonecznikiem. Sałatkę wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Z połowy ogórka robimy szyję pawia, z reszty skrzydła.Goździki wkładamy jako oczy, natomiast z marchewki robimy dziób oraz grzebień. stroimy wg uznania.