Jolanta Sułecka, szefowa KGW Tarnawa Góra prezentuje sałatkę z cukinii, ogórków, papryki i cebuli (fot. archiwum KGW).

Sałatka z cukinii, ogórków, papryki i cebuli – przepis Jolanty Sułeckiej, przewodniczącej KGW Tarnawa Góra

Pyszna, kolorowa i bardzo zdrowa sałatka do słoików. Doskonały dodatek do dań obiadowych w sezonie jesienno-zimowym.

Składniki:
4 kg ogórków, 1 kg niedużej cukinii, 1 kg papryki (można dać czerwoną i żółtą), 1/2 kg cebuli (może być też czerwona), 1/2 kg marchewki, trochę zielonej pietruszki, 1 główka czosnku, 1 łyżka soli; zalewa: 5 szklanek wody, 1 i 2/3 szklanki octu, 1 i 2/3 szklanki cukru, 3,5 łyżki soli, 6 goździków, kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy, olej.
Wykonanie:
Zalewę gotujemy z podanych składników. Ogórki kroimy w plasterki, tak samo postępujemy z cukinią (jeżeli jest to młoda cukinia, nie obieramy jej, gdy jest starsza - obieramy i usuwamy nasiona). Cebulę kroimy w pół plasterki, paprykę w słupki, marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, pietruszkę siekamy, czosnek w plasterki. Całość zasypujemy łyżką soli, mieszamy odstawiamy przynajmniej na godzinę, aż puści sok. Po tym czasie do sałatki wlewamy wcześniej przygotowaną zalewę, mieszamy i pozostawiamy na 30 minut. Wkładamy do słoików i do każdego dodajemy łyżeczkę oleju. Pasteryzujemy około 20 minut. 

/RB/

UDOSTĘPNIJ