Tomasz Kultys z gminy Włoszczowa łowi piękne sandacza w Szwecji i zdradził nam ciekawy przepis kulinarny na tę najsmaczniejszą rybę wód słodkowodnych (fot. archiwum prywatne).

Sandacz w sosie śmietanowym – przepis Tomasza Kultysa, właściciela Biura Podróży Global Fishing w Dankowie Małym

Wideo: Tomasz Kultys
Składniki:
1kg fileta z sandacza, 0,5l śmietany słodkiej 30-36% (w Szwecji używam nawet 40%), białe wino, cytryna, koperek, sól, pieprz, masło, czosnek, przyprawy (pieprz ziołowy, pieprz biały, rozmaryn, odrobina estragonu i kolendry).
Wykonanie:
Gotowe filety sandacza kroimy w niewielkie kawałki 4-5 cm, solimy, kropimy sokiem z cytryny, obtaczamy w mące i smażymy na maśle kilka minut, często przewracając (jeśli mamy więcej czasu - zostawiamy na kilka godzin osuszony filet obłożony plasterkami 2-3 ząbków czosnku, aby nabrał aromatu, ale na tym etapie jeszcze nie solimy ryby, aby nie traciła wody). Smażąc rybę, jednocześnie na drugiej patelni zasmażamy cebulę na maśle, aby była miękka i szklista. Następnie, gdy jest już przezroczysta, zalewamy ją połową szklanki białego wina (uwaga na odpryski!), czekamy chwilę, aż trochę odparuje. Następnie dodajemy śmietanę i przyprawy (pieprz ziołowy, pieprz biały, rozmaryn, odrobina estragonu i kolendry), tworząc jednolity sos. Całość musi się dobrze zagrzać - ja nawet chwilę gotuję. Do patelni z gotowym sosem dodaję usmażoną rybę, delikatnie mieszając całość drewnianą łyżką, aby nie rozdrobnić delikatnej ryby. Tak przygotowanego sandacza dekorujemy na talerzu ćwiartką cytryny, koperkiem lub natką pietruszki. Podajemy najlepiej ze schłodzonym białym winem.

/RB/

 Kim jest Tomasz Kultys
Geograf, przyrodnik, wędkarz z Dankowa Małego, właściciel Biura Podróży Global Fishing, organizującego wyprawy wędkarskie do Szwecji i Finlandii na wielkie szczupaki, sandacze i łososie (jedyne takie biuro podróży w powiecie włoszczowskim). Do Skandynawii jeździ od 17 lat, posiada 2 bazy wędkarskie (w Laponii w północnej Szwecji oraz w środkowej Szwecji).

UDOSTĘPNIJ