Elwira Zug z Woli Wiśniowej prezentuje pyszne skrzydełka marynowane, przygotowane wedle własnego przepisu.

Skrzydełka marynowane od “Wisienek” – przepis Elwiry Zug, przewodniczącej KGW “Wisienka” z Woli Wiśniowej

Składniki:
2 kg skrzydełek z kurczaka; zalewa: 6 szklanek wody, 1 szklanka octu, 4 łyżki keczupu, 3 łyżki soli, 5 łyżek cukru, 2 cebule, kilka ziaren ziela angielskiego, gorczycy, liść laurowy.
Przygotowanie:
Skrzydełka dokładnie myjemy, kroimy (tak zwane lotki odrzucamy). Pozostawiamy dwie części, które gotujemy pół godziny w bulionie z kostek rosołowych. Następnie smażymy je na oleju w panierce z jajka i bułki tartej. Usmażone skrzydełka układamy w dość głębokim naczyniu i zalewamy gorącą zalewą, przygotowaną z wyżej wymienionych składników. Skrzydełka w marynacie odstawiamy w chłodne miejsce na dwa dni przed spożyciem. Wtedy potrawa ma wyśmienity smak. Marynowane skrzydełka można podawać same bądź łączyć z wybranymi wersjami smażonych lub gotowanych ziemniaków oraz dowolną surówką.

/RB/

UDOSTĘPNIJ