Joanna Domagała z Występ prezentuje swoją potrawę świąteczną.

Śledzie w pomidorach i miodzie – przepis Joanny Domagały z KGW Występy

Składniki:
1 kg śledzi, 4 cebule, 3 łyżki miodu prawdziwego, ocet, olej, koncentrat pomidorowy.

Wykonanie:
Śledzie moczymy w zimnej wodzie z octem (wystarczy kieliszek octu) przez dobę. Następnie kroimy je w paski o szerokości około 2 centymetrów i wkładamy do naczynia. Przygotowujemy zalewę. Zaczynamy od tego, że w szklance ciepłej wody rozpuszczamy 3 łyżki stołowe miodu i odstawiamy na bok do ostygnięcia. Następnie kroimy cebulę w piórka i dusimy ją na patelni z olejem (dość sporo oleju) tak, aby była miękka, ale nie rumiana. Gdy się zeszkli, dodajemy dwie łyżki koncentratu pomidorowego. Całość dusimy parę minut i odstawiamy do ostygnięcia. Śledzie zalewamy przygotowaną zalewą, mieszamy wszystko i na koniec dodajemy ocet do smaku (około 3 łyżki stołowe). Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, żeby wszystko się „przegryzło”.