Leopold Kwapisz przygotowuje na polowej kuchni karpia z własnego stawu w Niwiskach Gruszczyńskich.

Smażony karp z własnego stawu – sposób radnego powiatowego Leopolda Kwapisza z Bukowy

Składniki:
Oczyszczony karp, sól, mąka, oliwa z oliwek.
Przygotowanie: 
Kawałki pokrojonego karpia posypujemy solą i mąką, po czym kładziemy na dobrze rozgrzanej patelni z oliwą. Smażymy na rumiany kolor z obu stron, często przekładając. Usmażonego karpia podajemy z pieczywem. Jeśli chodzi o smak mięsa karpia, duże znaczenie ma jego naturalne karmienie (pszenica, kukurydza, czerstwe pieczywo bez konserwantów) oraz to, gdzie go przyrządzamy – najlepiej smakuje na wolnym powietrzu, przygotowany na odpowiedniej patelni i polowej kuchni opalanej drewnem.

/RB/

 

UDOSTĘPNIJ