Pani Ewa prezentuje swoją "szybką szarlotkę" (fot. archiwum prywatne).
JedzenieSecemin

Szybka szarlotka Ewy – przepis Ewy Napory, pisarki, działaczki społecznej i charytatywnej z Kluczyc

Składniki:
1 szklanka mąki, 1/2 szklanki jogurtu lub śmietany (lepsza będzie śmietana), 1/2 szklanki cukru, 1/4 szklanki oleju, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, szczypta soli, 2 jabłka pokrojone w plastry, cukier puder.
Wykonanie:
W dużej misce połączyć suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. W osobnej misce połączyć mokre składniki: jogurt lub śmietanę, olej, jajko, ekstrakt waniliowy. Wymieszać wszystkie składniki razem (suche z mokrymi). Do małej formy wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć ciasto. Ułożyć na nim jabłka pokrojone w plastry. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza w piekarniku 30 minut, aż ciasto przybierze kolor złocisty. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

/RB/

Tak powinna wyglądać szarlotka po przekrojeniu (fot. Ewa Napora).