Kreatywne Łachowianki prezentują przepis na swój tort: (od lewej) Beata Bąk, Bożena Szafrańska i Bożena Bomba.

Tort „Czarny las” – przepis Bożeny Szafrańskiej z Grupy Nieformalnej Kreatywne Łachowianki

Czekoladowe ciasto biszkoptowe, nasączone wódką wiśniową, przełożone nadzieniem wiśniowym i bitą śmietaną.

Tak wygląda „Czarny las” z Łachowa (fot. archiwum prywatne).
Składniki: 
biszkopt, masło, jajka, cukier, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, proszek do pieczenia, nadzienie: sok z wiśni, cukier, mąka ziemniaczana, słodka śmietana, wódka wiśniowa.
Wykonanie:
Biszkopt: 8 jaj (osobno żółtka i białka), 240g cukru, 100g masła (roztopionego, ostudzonego) 150g mąki pszennej (tortowej), 50g mąki ziemniaczanej, 50g dobrego kakao bez cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia; do nasączenia: około 130ml wiśniówki, 50ml wody (jeśli lubimy torty z alkoholem można dać samą wiśniówkę, czyli około 180ml wiśniówki) Nadzienie: 1 słoik wiśni w kompocie (aby po osączeniu było około 450g wiśni), 40g cukru kryształu, 1 laska cynamonu, 2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej, 1200ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%, 2 fixy do śmietany, 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego, 1 kropla aromatu śmietankowego, 5-6 łyżek cukru pudru, 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, dodatkowo wiórki czekoladowe do posypania, drobne kropelki czekoladowe, wisienki do ozdoby.

/RB/

UDOSTĘPNIJ