Składniki:
Biszkopt: 5 jaj, 3/4 szklanki cukru, 3/4 mąki pszennej, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej, poncz z wody z cukrem i sokiem z cytryny, powidła śliwkowe; krem: śmietana roślinna do ubijania, barwniki do ciast, rozpuszczona czekolada do dekoracji.
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno z cukrem, dodawać po jednym żółtku, na koniec wymieszać z mąką (bez proszku do pieczenia). Piec w piekarniku „góra dół” w temperaturze 170 stopni, od 35 do 40 minut. Po upieczeniu przekroić tort na warstwy (co najmniej 3), każdą warstwę nasączać ponczem przed nałożeniem kremu. Dolną warstwę posmarować powidłami śliwkowymi, na to krem i kolejne warstwy ciasta i kremu. Na koniec udekorować wierzch - do tego potrzebna jest szpryca z dużym wyborem końcówek :)
/RB/