Ewa Frączek, sołtys Występ i przewodnicząca miejscowego Koła Gospodyń Wiejskich.

Wielkanocna pieczeń z jajkiem – przepis Ewy Frączek, sołtys Występ, przewodniczącej Koła Gospodyń Wiejskich

Składniki:
1 kg mięsa mielonego z łopatki, 7 jajek, 4 łyżki bułki tartej, 2 łyżki musztardy ostrej, 1 łyżeczka papryki słodkiej, pół łyżeczki papryki ostrej, sól, pieprz, tymianek, kminek, przyprawy według uznania.
Wykonanie:
4 jajka gotujemy na twardo. Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na oliwie. Do mięsa mielonego dodajemy podsmażoną cebulę, surowe 3 jajka i przyprawy. Dobrze wyrabiamy na gładką masę. Połowę masy wykładamy do foremki keksówki, układamy gotowane jajka i wykładamy resztę masy mięsnej. Posypujemy tymiankiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 °C. Pieczemy około 50-60 minut.