Wielkanocny ocet z jajkiem – przepis Koła Gospodyń Wiejskich Wisienka z Woli Wiśniowej
Składniki:
0,5-1 litra octu wielkanocnego, 0,5 kg łopatki, 0,5 kg boczku surowego wędzonego, 0,5 kg kiełbasy wiejskiej, 1 kiełbasa biała, chrzan – korzeń, sól, pieprz do smaku, ugotowane na twardo jajka; zakwas na ocet: śruta żytnia ok. 1 kg, przegotowana, wystudzona woda, kilka ząbków czosnku, ziele angielskie, ziarenka pieprzu prawdziwego, piętka chleba; zakwas robimy na tydzień przed gotowaniem.
Wykonanie:
Wszystkie mięsa w całości wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy, aż zmiękną. Doprawiamy do smaku i zalewamy zakwasem z octu, po czym gotujemy jeszcze chwilę. Po zagotowaniu, wyciągamy mięsiwo i kroimy w grubszą kostkę każde mięso osobno, kładziemy na talerz, dodajemy świeżo utarty chrzan i jajko ugotowane na twardo, po czym zalewamy wszystko ugotowanym, gorącym octem.
/RB/
