Małgorzata Kotulska prezentuje zapiekankę musakę.

Zapiekanka „musaka” – przepis Małgorzaty Kotulskiej z Czarncy

Składniki:
4 ziemniaki, 2 młode cukinie, 1 kg mięsa mielonego, 2 puszki pomidorów, 1 cebula duża, 1 mozarella, 2 ząbki czosnku, 150 g. żółtego sera startego, sól, pieprz, oliwa z oliwek;
do przygotowania sosu beszamelowego: 50 g. masła, 1/4 szklanki mąki pszennej, 0,5 l. mleka, 1 jajko, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, sól, pieprz.
Wykonanie:
1. Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki. Cukinie umyć i pokroić w plastry. Obsmażyć na patelni z obu stron.
2. Mięso smażymy z cebulą i czosnkiem. Następnie dodajemy pomidory z puszki i smażymy aż do odparowania wody. Doprawiamy solą i pieprzem.
3. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: ziemniaki i część cukinii, solimy i pieprzymy, następnie mięso, kolejną warstwę cukinii, którą doprawiamy, potem mozarellę pokrojoną w plasterki i na końcu starty żółty ser.
4. Przygotowujemy sos beszamelowy, tj. topimy masło, dodajemy mąkę, energicznie mieszamy i podgrzewamy, a się zezłoci; następnie wlewamy mleko, ciągle mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy; dodajemy roztrzepane jajko, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową; sosem polewamy wierzch zapiekanki.
5. Całość wstawiamy do piekarnika na ok. 35 minut w temp. 200 stopni C. Podajmy lekko przestudzone.