Tak wygląda rozgrzewająca zupa meksykańska z klopsikami z Konieczna.

Zupa meksykańska – przepis Elżbiety Góral, przewodniczącej Stowarzyszenia KGW Konieczno

Składniki: 
1 cebula, 4 ząbki czosnku, 1 puszka kukurydzy, 2 puszki fasoli czerwonej, 0,5 kg pieczarek, 1 papryka czerwona, 0,5 kg mięsa mielonego, 3 szklanki wody, przecier pomidorowy, przyprawy (sól, pieprz, kostka rosołowa, bazylia, oregano, papryka słodka, papryka ostra).
Wykonanie: 
W garnku podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, dorzucić rozdrobniony czosnek. Następnie dodać kukurydzę i fasolę z zalewą, wlać wodę i gotować na małym ogniu. W drugim garnku podsmażyć paprykę i pieczarki pokrojone w kostkę. Z mięsa mielonego uformować małe pulpety i podsmażyć z papryką i pieczarkami. Następnie połączyć wszystkie składniki, doprawić do smaku i zagotować, na koniec dodać przecier pomidorowy, całość zagotować.

/RB/

Wiesława Góral z KGW Konieczno prezentuje rozgrzewającą zupę meksykańską z klopsikami.
Elżbieta Góral z KGW Konieczno prezentuje swoją zupę meksykańską.

 

UDOSTĘPNIJ