Składniki:
(4-6 porcji)
1 cebula, 1 marchewka, 1 ziemniak, 350 g soczewicy czerwonej, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka suszonej mięty, 1 łyżeczka ostrej papryki, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 puszka pomidorów krojonych, bulion lub woda (około 1,5 litra), sól, pieprz, sok z cytryny do smaku, olej do smażenia, opcjonalnie boczek wędzony surowy.
Przygotowanie:
1. Cebulę, marchewkę i ziemniak pokroić i wrzucić na rozgrzany tłuszcz na patelni, smażyć około 3 minuty, dodać soczewicę, czosnek oraz przyprawy i wszystko przesmażyć przez kolejne 3 minuty.
2. Następnie dodać pomidory, bulion oraz sól i pieprz i gotować na wolnym ogniu około 25 minut. Zupę zblendować na krem i doprawić do smaku dodając sok z cytryny. Na koniec dekorujemy zieleniną.
3. Opcjonalnie zupy nie blendujemy, a do bulionu z warzywami dodajemy przesmażony boczek dobrej jakości.