Dary lasu – najlepsza potrawa Włoszczowskich Targów Runa Leśnego. Przepis KGW Krasockie Babki
Danie składa się z czterech potraw i dodatków w postaci sosów. Potrawy uzupełniają się wzajemnie dając pełną paletę smaków mięs, warzyw, grzybów co powoduje niepowtarzalny aromat i smak.
Pieczeń z dzika
Składniki: szynka z dzika 1kg, przyprawa do mięs, słonina, 12 owoców jałowca, cebula, czosnek, sól, pieprz, majeranek, bulion, liść laurowy, ziele angielskie.
Wykonanie: Mięso oczyszczone nacieramy przyprawami, czosnkiem, cebulą, solą, pieprzem, majerankiem. Odstawiamy do lodówki pod przykryciem na 12 godzin. Następnie wkładamy do rękawa pieczeniowego wraz ze wszystkimi dodatkami dokładając owoce jałowca, 4 plasterki słoninki. Do tak przygotowanego rękawa wlewamy bulion w ilości 3/4 do wysokości mięsa. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C i wkładamy mięso. Pieczemy do momentu wrzenia bulionu, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez około 120 minut.
Polędwiczka z dzika w sosie koperkowym
Składniki: 0,8kg polędwiczki z dzika, przyprawa do mięs, cebula, czosnek, sól, pieprz, majeranek, słodka śmietana do sosów, smalec, liść laurowy, ziele angielskie, koper.
Wykonanie: Oczyszczoną polędwiczkę nacieramy przyprawami, czosnkiem, cebulą, solą, pieprzem, majerankiem. Odstawiamy do lodówki pod przykryciem na 12 godzin. Następnie na patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu i delikatnie podpiekamy polędwiczki, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, cebulę i minutę dusimy, następnie dodajemy troszkę wody i dusimy pod przykryciem do miękkości polędwiczki. Na koniec dodajemy słodką śmietanę i koper, przyprawiamy do smaku.
Kwaśna kapusta
Składniki: 1kg kapusty kiszonej, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, rozmaryn, tymianek, kminek, plasterek wędzonego boczku, cebula, koper, łyżka masła, mąka pszenna, przyprawa Kucharek, sól i pieprz.
Wykonanie: Wypłukaną kapustę gotujemy do miękkości z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego, majeranku, przyprawy Kucharek. Następnie podsmażamy boczek z cebulą dodając go do kapusty. Dodajemy rozmaryn, koper, tymianek, kminek. Chwilę gotujemy, po czym przygotowujemy zasmażkę, roztapiając masło i dodając pszennej mąki. Po wymieszaniu dodajemy zasmażkę do kapusty, ciągle mieszając, przyprawiamy do smaku.
Ziemniaczki z kurkami
Składniki: 0,5kg ziemniaków, 2 cebule, 0,3 kg kurek, masło.
Wykonanie: Ziemniaki gotujemy, wystudzone kroimy w plastry. Na maśle podsmażamy kurki, dodając cebulę w plastrach i przygotowane wcześniej ziemniaki. Chwilę smażymy, doprawiamy sola i pieprzem.
/RB/