Panie ze Stowarzyszenia Gospodyń z Własnej Woli na swoim stoisku podczas Bitwy Regionów: (od lewej) Danuta Marcinkowska, Jadwiga Boruszka, Maria Lis, Janina Stolarczyk i Barbara Szyndler (fot. Starostwo Powiatowe).

Kapusta ziemniaczana z Woli Świdzińskiej – przepis Stowarzyszenia Gospodyń z Własnej Woli

Składniki: 
ziemniaki, fasola, cebula, boczek wędzony, sól i pieprz.
Wykonanie:
Ziemniaki i fasolę gotujemy. Na patelni podsmażamy boczek wędzony (do uzyskania skwarków) wraz z cebulą, aż się zeszkli. Po odcedzeniu ugotowanych warzyw wrzucamy do nich skwarki z cebulką, mieszamy ze sobą i doprawiamy do smaku. Sama potrawa pochodzi z XIX wieku. Gospodynie z Woli Świdzińskiej – jak mówią - nauczyły się jej od swoich babć i mam, a nawet prababć. Nigdy nie ważą składników, gotują „na oko”.

/RB/

Zwycięska potrawa Bitwy Regionów 2023 we Włoszczowie (fot. Starostwo Powiatowe).
UDOSTĘPNIJ