Naleśniki ze szpinakiem Grażyny Jarmudy z Żelisławiczek pięknie się prezentują w sąsiedztwie bukietu tulipanów.

Naleśniki ze szpinakiem – przepis Grażyny Jarmudy, sołtys Żelisławiczek i przewodniczącej KGW Przepióreczka

Składniki:
Naleśniki: 2 szklanki mąki, 1 szklanka mleka, 1 szklanka wody gazowanej, 1 szczypta soli i proszku do pieczenia; farsz: pierś z kurczaka, 400g szpinaku mrożonego, 200g pieczarek, 2 łyżki masła, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, ser ricotta, sól, pieprz; sos czosnkowy: 0,5 szklanki majonezu, 0,75 szklanki jogurtu naturalnego, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, oregano (duża łyżka).
Wykonanie:
Najpierw przygotowujemy naleśniki, mieszając wszystkie składniki na gładkie ciasto. Smażymy na małym ogniu na patelni. Następnie podsmażamy na patelni pokrojonego w kostkę kurczaka i odkładamy do miski. Na tej samej patelni dusimy pokrojoną w kostkę cebulę z pieczarkami aż do wyparowania wody. Po uduszeniu pieczarki z cebulą dodajemy do miski z usmażonym kurczakiem. Następnie na patelni rozgrzewamy masło i roztapiamy na nim szpinak. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy około 5 minut. Do szpinaku dodajemy kurczaka z pieczarkami i mieszamy wszystko. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do powstałego farszu dodajemy ser ricottę. Gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut. W międzyczasie można przygotować sos czosnkowy. W tym celu należy wymieszać majonez z jogurtem naturalnym, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić solą i pieprzem oraz oregano. Usmażone naleśniki wypełniamy farszem i zawijamy. Na koniec polewamy sosem czosnkowym.

/RB/

Tak wyglądają pyszne naleśniki pani Grażyny ze szpinakiem i piersią z kurczaka.

 

UDOSTĘPNIJ