Agnieszka Kaczmarska - szefowa Krasockich Babek przedstawia swojego omleta z dodatkiem.

Omlet po krasocku – przepis Agnieszki Kaczmarskiej, przewodniczącej KGW Krasockie Babki w Krasocinie

Składniki: 
1 kg ugotowanych ziemniaków, 1 średnia cebula, 3 łyżki oliwy z oliwek, 300 g mix mrożonych warzyw (np. marchewka, groszek, szpinak), 4 jajka, 1 opakowanie serka wiejskiego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, mleko 120 ml, jogurt grecki 150 g, sól, pieprz, Vegeta, szczypta chili (do smaku).
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować w posolonej wodzie, następnie ostudzić, pokroić w kostkę 2-3 cm. Na patelni o średnicy 30x30 cm z odpinaną rączką podsmażyć (zeszklić) cebulę na oliwie z oliwek, dodać warzywa i pokrojone ziemniaki. Poddusić kilka minut, mieszając wszystko. Następnie do miseczki wyłożyć serek wiejski, dodać jajka, jogurt, mleko, proszek do pieczenia i przyprawy do smaku. Wszystko wymieszać i podgotować na małym ogniu około 5 minut. Na koniec wstawić do nagrzanego piekarnika w temperaturze 200 stopni Celsjusza, piec 35-40 minut (termoobieg). Omlet można podawać na ciepło i na zimno. Jako dodatek można zastosować jogurt naturalny z koperkiem.

/RB/

UDOSTĘPNIJ