Dojrzewający piernik staropolski Koła Gospodyń Wiejskich Bebelanki z Bebelna oraz mus z antonówki od Stowarzyszenia Gospodyń z Własnej Woli z Woli Świdzińskiej zdobyły pierwsze nagrody w finale konkursu wojewódzkiego Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów.
Wydarzenie odbyło się 21 maja w Parku Etnograficznym w Tokarni. Był to już 22. finał konkursu regionalnego, podczas którego jury wyłoniło najlepsze świętokrzyskie produkty w różnych kategoriach.
Pierwsze miejsce w kategorii przetwory owocowe zdobyło debiutujące w konkursie Smaki Regionów Stowarzyszenia Gospodyń z Własnej Woli z Woli Świdzińskiej. Sukces gospodyniom z gminy Krasocin przyniósł mus z antonówki szefowej koła Magdaleny Szklarz.
Z kolei w kategorii wyroby cukiernicze najlepszy – zdaniem jury – okazał się dojrzewający piernik staropolski Małgorzaty Giec, przewodniczącej KGW Bebelanki z Bebelna (gmina Włoszczowa).
/RB/