Gospodynie z Bebelna z nagrodą marszałka województwa świętokrzyskiego za pierwsze miejsce w kategorii wyroby cukiernicze (fot. archiwum prywatne KGW).

Sukces Kół Gospodyń Wiejskich z Bebelna i Woli Świdzińskiej w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów

Dojrzewający piernik staropolski Koła Gospodyń Wiejskich Bebelanki z Bebelna oraz mus z antonówki od Stowarzyszenia Gospodyń z Własnej Woli z Woli Świdzińskiej zdobyły pierwsze nagrody w finale konkursu wojewódzkiego Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów.

Wydarzenie odbyło się 21 maja w Parku Etnograficznym w Tokarni. Był to już 22. finał konkursu regionalnego, podczas którego jury wyłoniło najlepsze świętokrzyskie produkty w różnych kategoriach.

Pierwsze miejsce w kategorii przetwory owocowe zdobyło debiutujące w konkursie Smaki Regionów Stowarzyszenia Gospodyń z Własnej Woli z Woli Świdzińskiej. Sukces gospodyniom z gminy Krasocin przyniósł mus z antonówki szefowej koła Magdaleny Szklarz.

Z kolei w kategorii wyroby cukiernicze najlepszy – zdaniem jury – okazał się dojrzewający piernik staropolski Małgorzaty Giec, przewodniczącej KGW Bebelanki z Bebelna (gmina Włoszczowa).

Mu z antonówki z Woli Świdzińskiej zajął pierwsze miejsce w kategorii przetworów owocowych.
Mu z antonówki z Woli Świdzińskiej zajął pierwsze miejsce w kategorii przetworów owocowych.

/RB/

UDOSTĘPNIJ