Małgorzata Chrabąszcz z KGW w Żelisławiczkach prezentuje swoje zroślaki.

Zroślaki – przepis Małgorzaty Chrabąszcz z Koło Gospodyń Wiejskich Przepióreczka w Żelisławiczkach

Składniki
Ciasto drożdżowe: 4 szklanki mąki pszennej, 1 jajko, 1 łyżeczka cukru, 2 łyżeczki soli, 4 dag drożdży, pół szklanki ciepłego mleka, pół szklanki ciepłej wody, 1/4 szklanki oleju, ulubione zioła. Z podanych składników przygotować ciasto drożdżowe i pozostawić do wyrośnięcia.
Farsz: 30 dag dowolnej wędliny, 20 dag pieczarek, 1 duża cebula, 1 papryka, sól, pieprz, przyprawa do pizzy, olej do smażenia, 10 dag startego sera, 1 jajko, 1 łyżka pikantnego ketchupu. Wszystko pokroić w kostkę i przesmażyć na oleju. Postawić do wystygnięcia.
Wykonanie 
Z ciasta uformować małe bułeczki i nadziewać farszem. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia jedna obok drugiej. Pozostawić na około 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wymieszać jajko z ketchupem, posmarować bułeczki i posypać startym serem. Piec w piekarniku 30-40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

/RB/

UDOSTĘPNIJ