Tak wygląda gotowe danie autorstwa Beaty Bak z Łachowa (fot. archiwum prywatne).

Młoda kapusta nadziewana – przepis Beaty Bąk z Łachowa, przewodniczącej Powiatowej Rady KGW we Włoszczowie

Składniki: 
1 młoda kapusta, 300g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego), 4 pomidory malinowe średniej wielkości, 2 średnie cebule, 1 zielona papryka, ketchup, sól, wegeta, papryka mielona słodka, pieprz mielony, olej, czosnek.
Wykonanie: 
Kapustę parzymy w całości (jak na gołąbki), następnie kroimy na pół i studzimy. Z połówek główki kapusty wyciągamy po kilka warstw liści środkowych, pozostawiając gniazdo na nadzienie. Nadzienie: dusimy pokrojone w kostkę 2 pomidory i 1 cebulę, dodajemy wegetę, pieprz, słodką paprykę i paprykę zieloną pokrojoną w kostkę. Gdy warzywa się uduszą dodajemy surowe mięso mielone i mieszamy. Następnie napełniamy środki kapusty, smarujemy jej boki olejem i wstawiamy do piekarnika w naczyniu żaroodpornym. Zapiekamy około 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. W międzyczasie sporządzamy sos pomidorowy z dwóch pomidorów i cebuli, dusząc je z dodatkiem wegety, papryki sypkiej i czosnku, gdy zmiękną dodajemy na koniec niewielką ilość ketchupu, aby zagęścić sos. Upieczoną kapustę polewamy przygotowanym sosem. Podajemy z dowolnymi dodatkami i sałatkami lub jako samo danie.

 

UDOSTĘPNIJ