Komisja konkursowa podczas degustacji bigosu myśliwskiego od Beaty Bąk z Łachowa (fot. UG Włoszczowa).

Bigos myśliwski św. Hubertusa – przepis Beaty Bąk z Koła Gospodyń Wiejskich w Łachowie

Najlepszy bigos na Hubertusie ziemiańskim we Włoszczowie 
Najsmaczniejszy bigos na Hubertusie (fot. Beata Bąk).
Składniki: 
Kapusta kiszona, mięso z dziczyzny (dzik, sarna), żeberko wieprzowe, kiełbasa z dzika, cebula, boczek wieprzowy, śliwki suszone, grzyby suszone, miód prawdziwy, wegeta, pieprz, ziele angielskie, ziarna jałowca, majeranek, liść laurowy.
Wykonanie: 
Kapustę kiszoną opłukujemy zimną wodą, siekamy i wstawiamy do gotowania z mięsem. Dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości. Kość z mięsa wyjmujemy, a ugotowane mięso rozdrabniamy. Następnie podsmażamy pokrojoną kiełbasę, boczek i cebulę i dodajemy do kapusty. Suszone grzyby i śliwkę namaczamy w wodzie, odcedzamy i dodajemy do reszty składników. Bigos gotujemy trzy dni – każdego dnia na małym ogniu po godzince. Tak, żeby osiągnął sam z siebie ciemny kolor, suchą konsystencję i nie podchodził wodą. Bigosik serwujemy sam, z pieczywem, ziemniaczkami bądź kluseczką (kartaczem).

/RB/

UDOSTĘPNIJ