Elżbieta Lubaś z Bieganowa promowała swoją potrawę pod koniec października podczas Ogólnopolskich Targów Organizacji Pozarządowych w Kielcach.

Bigos z kaszą – przepis Elżbiety Lubaś, przewodniczącej Koła Gospodyń Wiejskich w Bieganowie

Składniki: 
1,5 kg kiszonej kapusty, bulion grzybowy (15 dag świeżych lub suszonych grzybów), 2 cebule, 0,5 kg wiejskiej kiełbasy, 0,5 kg mięsa, 0,5 kg kości wędzonych lub boczku, 1,5 szklanki kaszy jęczmiennej, sól, pieprz.
Wykonanie: 
Najpierw przygotowujemy bulion z grzybów, a następnie wywar z kości. Kapustę wkładamy do garnka z grubym dnem, zalewamy szklanką wywaru z grzybów i gotujemy około 1 godzinę. Na patelni podsmażamy dwie duże cebule. Do garnka dodajemy cebulę, wywar z kości, pokrojoną kiełbasę i mięso. Podlewamy bulionem z grzybów. Gotujemy godzinę na małym ogniu, często mieszając oraz dodajemy kaszę jęczmienną. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
UDOSTĘPNIJ