Ewelina Biała ze Stowarzyszenia Rozwoju Wsi Marchocice prezentuje najlepszą potrawę Włoszczowskich Targów Runa Leśnego.

Kłótnia Borowika z Dzikiem – przepis na zwycięską potrawę Włoszczowskich Targów Runa Leśnego

Składniki:
30 g mąki + 30 g masła, 300 ml wywaru jasnego, 50 ml czerwonego wytrawnego wina, 15 g suszonych grzybów, 50 g szynki lub wędzonki, 1 korniszon, 1 cebula, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka oleju, mielona papryka, po kilka jagód jałowca i ziaren ziela angielskiego, liść laurowy, majeranek, tymianek, sól, pieprz.
Wykonanie:
Grzyby zalewamy niewielką ilością zimnej wody i po namoczeniu gotujemy. Odcedzamy i kroimy w paseczki. Wywar grzybowy studzimy. Ogórka oraz szynkę kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy aż do zeszklenia na łyżeczce oleju, mieszamy z koncentratem pomidorowym. Z mąki i masła robimy białą zasmażkę, dodajemy jednym płynnym ruchem wywar, połączony z 50 ml wywaru grzybowego i intensywnie mieszając podgrzewamy, aż do zgęstnienia przez około 20 minut. W połowie gotowania dodajemy cebulę z koncentratem, ogórka, szynkę, pokrojone grzyby, a także przyprawy (pieprz i jałowiec grubo mielimy lub rozgniatamy). Mieszamy i gotujemy jeszcze 10 minut. Taki sos smakuje najlepiej na drugi dzień. Podajemy głównie do dziczyzny.

/RB/

UDOSTĘPNIJ