Muffinki wytrawne z kurczakiem – przepis Katarzyny Pawlin z KGW Morvianki z Kolonii Mrowiny
Składniki:
0,5 kg fileta z kurczaka ugotowanego na kostce rosołowej, 2 jajka, 20 ml mleka, 20 dag sera żółtego startego na tarce jarzynowej, 4-5 łyżek mąki, 3 duże łyżki kwaśnej śmietany, zielenina - koper i pietruszka po 1 pęczku, 3-4 pieczarki marynowane pokrojone w kostkę, 1/2 papryki czerwonej w kostkę, 1/2 cebuli w kostkę, 2 ogórki konserwowe w kostkę, sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
W misce wymieszać mokre składniki, dodać ser i filet drobno pokrojony oraz resztę składników, wymieszać wszystko. Wyłożyć do foremek wysmarowanych olejem. Piec w piekarniku 30 minut w temperaturze 180°C. Podawać polane sosem czosnkowym.
/RB/