Zofia Zapała ze swoim sernikiem i konfiturami do niego.

Sernik baskijski – przepis Zofii Zapały z Koła Gospodyń Wiejskich Olesznianki z Oleszna

Składniki:
6 szt. serka śmietankowego łaciatego 135g, 1/2 serka Mascarpone 250g, 3/4 szklanki cukru, 400 ml śmietany kremówki 30%, 1 cukier waniliowy, 1/3 szklanki mąki, 6 jajek.
Wykonanie:
Serki razem z cukrem i cukrem waniliowym miksujemy w mikserze do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy po 1 jajku, cały czas mieszając. Następnie bardzo powoli dodajemy śmietanę ciągle miksując, na koniec wsypujemy mąkę i wszystko dobrze mieszamy w mikserze. Pieczemy w piekarniku 1 godzinę w temperaturze 170-180 stopni C bez termoobiegu. Po wystudzeniu ciasta, w zależności od preferencji, polewamy czekoladą lub posypujemy cukrem pudrem. Sernik baskijski podajemy najlepiej z ulubioną konfiturą, na przykład truskawkową, jagodową, borówkową, jeżynową, czy morelową.

/RB/

UDOSTĘPNIJ